Insulinooporność
Insulinooporność jest to stan, w którym występuje nieprawidłowa odpowiedź organizmu na działanie insuliny. Dotyczy to przede wszystkim mięśni i tkanki tłuszczowej. Insulinooporność powstaje poprzez braku reakcji komórek na działanie insuliny. W konsekwencji utrzymuje się wysoki poziom glukozy we krwi, a trzustka produkuje coraz większe dawki insuliny.
Nadmiar cukru trafia do komórek tłuszczowych powodując wzrost masy ciała. Bez prawidłowego działania insuliny glukoza krąży w naczyniach krwionośnych wywołując hiperglikemię (wysokie stężenie cukru we krwi)
Objawy insulinoopornośći : trudność z zrzuceniem kilogramów, utrzymujący się apetyt, duża ochota na słodycze po obfitych posiłkach, zmęczenie, problem z koncentracją, senność w ciągu dnia, problem z zasypianiem, zwiększony poziom kwasu moczowego, przebarwienia pod pachami, rozdrażnienie, wahania nastroju. Na początku zaleca się wprowadzenie odpowiedniego sposobu żywienia, zmiany stylu życia i zwiększenie aktywności fizycznej.
Odpowiednie jedzenie i nastawienie, gwarantuje poprawę jakości życia. Zmiany zaczynają się w głowie. Sama dieta w insulinooporności to za mało, jadłospis to tylko cyfry. Wsparcie psychodietetyczne pomaga w pełni przejśc proces zmian. Po pierwszym miesiącu współpracy, moi podopieczni mówią … w końcu chce mi się Chcieć :)
Podchodzę racjonalnie do jedzenia, jeśli lubisz słodycze to będą w Twoim menu. Nie te wysoko przetwożone lecz te własnoręcznie zrobione. Dzielę się przepisami z niskim indeksem glikemicznym, abyś miała więcej energii do działania. Będziesz mogła jeść owoce, produkty mączne, tylko w innej formie niż dotychczas. Odpowiednie łączenie produktów spowoduje, że nie bedziesz miała spadku energii po posiłkach. Efektem współpracy będzie redukcja masy ciała.
Jak przygotować się na pierwszą wizytę