Insulinooporność

Insulinooporność

Jest to stan, w którym występuje nieprawidłowa odpowiedź tkanek organizmu na działanie insuliny. Dotyczy to przede wszystkim mięśni i tkanki tłuszczowej. U zdrowego człowieka, po posiłku obfitym w węglowodany np. makarony, trzustka wydziela insulinę. Zadaniem tego hormonu jest aby glukoza wraz z krwią wniknęła do komórek organizmu. Tak powstaje energia do funkcjonowania organizmu. Cześć cukru zostaje zmagazynowana w postaci glikogenu w wątrobie i mięśniach. Insulinooporność powstaje poprzez braku reakcji komórek na działanie insuliny. W konsekwencji utrzymuje się wysoki poziom glukozy we krwi, a trzustka produkuje coraz większe dawki insuliny.

Nadmiar cukru trafia do komórek tłuszczowych powodując wzrost masy ciała. Bez prawidłowego działania insuliny glukoza krąży w naczyniach krwionośnych wywołując hiperglikemię (wysokie stężenie cukru we krwi) Objawy insulinoopornośći : trudność z zrzuceniem kilogramów,  utrzymujący się apetyt, duża ochota na słodycze po obfitych posiłkach, zmęczenie, problem z koncentracją, senność w ciągu dnia, problem z zasypianiem, zwiększony poziom kwasu moczowego, przebarwienia pod pachami, rozdrażnienie, wahania nastroju. Na początku zaleca się wprowadzenie odpowiedniego sposobu żywienia, zmiany stylu życia i zwiększenie aktywności fizycznej. Odpowiednie jedzenie gwarantuje poprawę jakości życia. Jak mówią podopieczni … w końcu chce mi się Chcieć