Dieta bezglutenowa, celiakia

Dieta bezglutenowa, celiakia

Zanim przejdziesz na dietę bezglutenową sprawdź czy masz  którąś z poniżych chorób. 

Dietę bezglutenowa wskazana jest w: celiakii,  nieceliakalnej wrażliwości na gluten i alergii na gluten. Celiakia to choroba trzewna o podłożu autoimmunologicznym.  Określa się przeciwciała w klasie IgG i IgA na transglutaminazę, endomysium i gliadynę oraz pobiera się wycinki z dwunastnicy podczas gastroskopii. Gluten powoduje zanik kosmków jelitowych oraz liczne objawy :  chudnięcie, biegunki tłuszczowe, wodniste, śmierdzące gazy i kupy, niski wzrost, depresja, uporczywa anemia z niedoboru żelaza, podwyższony poziom cholesterolu, afty i owrzodzenia w jamie ustnej, niedorozwój szkliwa zębowego (próchnica), ciągłe zmęczenie, bóle stawów, bóle migrenowe głowy, ból  brzucha, osteoporoza wczesna, problemy ze skórą, poronienia, problem z płodnością, współistniejące choroby autoimmunologiczne, problemy neurologiczne, psychiczne. Jedynym skutecznym leczeniem jest ścisła dieta bezglutenowa do końca życia. 

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten charakteryzuje się prawidłową wielkością kosmków jelitowych oraz nie występują przeciwciała. Jedyną formą leczenia jest dieta bezglutenowa.

Alergia na gluten, objawy : wymioty, biegunka, pokrzywka skórna, skurcz oskrzeli, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry) wodnisty katar, wstrząs anafilaktyczny. Ograniczenie lub eliminacja glutenu prowadzi do prawidłowej reakcji organizmu.  

Ograniczenie pszenicy może wspomóc Twój układ pokarmowy, eliminacja glutenu tylko w sytuacji potwierdzonych badań. 

Dieta bezglutenowa to przygoda życia i nauka samodzielnego komponowania posiłków. Częste niezrozumienie wśród społeczeńśtwa, trudność podczas imprez rodzinnych i wakacji. Przełożenie trudności na działenie powoduje zaskakujące rezultaty.  Doświadczam tego od kilku lat wraz z moją rodziną GLuten Free ;)