Babki wielkanocne to obowiązek … to tradycja od pokoleń. W moim rodzinnym domu, babka gościła na naszym stole nie tylko w święta. I tak już zostało mojemu synowi, który za babkę da się pokroić 🙂
Bezglutenowe babki są bardzo suche, więc dziś zrobiłam ją inaczej. Postanowiłam ją zwilżyć od środka jabłkiem. Wyszła smaczna baba z delikatnym smakiem 🙂
Składniki :
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezgl.
- 150 g. maki ryżowej bezgl.
- 50 g. maki ziemniaczanej
- 2 łyżki miodu ( jeśli chcesz dodaj więcej miodu, my jemy mało słodkie ciasta )
- 1 łyżka karobu
- 50 ml. oleju
- 1 duże, soczyste jabłko
Wykonanie :
Białka oddzielam od żółtek. Jabłko obieram i kroje w średnia kostkę. Białka ubijam na sztywna pianę z dwoma łyżkami miodu na sztywną pianę. Dodaję żółtka, olej i proszek do pieczenia, karob i chwilę miksuję do jednolitej konsystencji. Mąki przesiewam, małymi partiami wsypuję do białek i delikatnie mieszam drewniana łyżką. Do ciasta dodaję pokrojone jabłka i bardzo delikatnie mieszam. Całość przekładam do tortownicy 20 cm. lub większej formy do pieczenia babki. Piekę w nagrzanym piekarniku 180 st. 25-30 min do suchego patyczka.
Dodaj komentarz