Dlaczego warto jeść pierwsze śniadanie?

Podczas wywiadu żywieniowego, który przeprowadzam z pacjentami okazuję się, że 70% osób nie je śniadania.

Późna kolacja, podjadanie nocne powoduje słabe odczuwanie głodu w godzinach rannych. Większość z nich nie ma czasu przygotować posiłku, wolą dłużej pospać. Co za tym idzie, nie biorą drugiego śniadania. W drodze do pracy/szkoły kupują mało wartościowe produkty, które zawierają cukry proste. Jedzenie śniadań to nie tylko zaspokojenie głodu to energia na cały dzień. Dzięki pełnowartościowemu posiłkowi dostarczonemu rano, organizm nie będzie się domagał słodyczy w kolejnych godzinach. Brak śniadania powoduje nadmierny głód w porze kolejnego posiłku, co sprzyja niekontrolowanemu obżeraniu się. Fakt ten może przyczynić się do nadwagi i otyłości. Pacjenci zgłaszają rozdrażnienie, brak koncentracji, problem z pamięcią i nadmierną senność. Dzięki porannej dawce energii w postaci śniadania, odczuwamy dłużej sytość, kondycja organizmu ulega polepszeniu, dzięki spożytym składnikom pokarmowym.

W szczególności u dzieci widać znaczną poprawę podczas uczenia się. Spożycie śniadania ma wpływ na funkcje poznawcze : spadek nastrojów depresyjnych, większa kreatywność, lepsza pamięć krótkoterminowa i epizodyczna oraz spadek nadpobudliwości. To najważniejsze zalety regularnego jedzenia śniadań. Różnorodne śniadania dostarczają niezbędne związki, błonnik, witaminy i minerały. Zmniejszają wystąpienie nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2. Po miesięcznej kontroli pacjenci, którzy zaczęli jeść śniadania byli bardziej efektywni w pracy oraz polepszyło się ich samopoczucie. Wprowadzili rytuał spożywania śniadania na stałe w swój styl życia. Wg dietetyki zachodu śniadanie powinno być zjedzone w godzinę od wstania z łóżka, medycyna chińska mówi, że pierwszy posiłek powinno się jeść miedzy 7 a 9 tą. Która opcje wybierzesz taka będzie dobra, ponieważ najważniejsze że w ogóle je zjesz ☺

Wszystko zaczyna się w domu rodzinnym, tam kształtują się nawyki oraz wzorce, które przenosimy w dorosłe życie. Osoby, które mają mocne korzenie rodzinne, cenią sobie wartości przekazywane od rodziców. Jedzą śniadania nie zastanawiając się czy one są potrzebne czy nie. Takie wartości przekazują w swoich rodzinach. W wielu krajach na świecie , śniadanie są celebrowane i traktowane jako jedno z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Sporządzone wg receptur danej kultury , szerokości geograficznej oraz dostępności produktów. Pomimo, różnorodności dań i godzin ich przyjmowania najważniejszym faktem jest istota jedzenia porannego posiłku.

Jak mawiają Chińczycy „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”