Bezglutenowe ciasta stały się moją pasją … więc tworzę i wymyślam. Możesz powiedzieć,że często coś się powtarza a może jest podobne. Masz rację i się mylisz .. to są smaczności różniące się smakiem i aromatem. Podobne składniki ale proporcje inne i jeden delikatny smak ..zmiana i zupełnie co nowego 🙂 Sernik z kaszy jaglanej to wdzięczność za chore zdrowie za to że można uszczęśliwić kogoś jednym kawałkiem ciasta …tak za nic i tak bez powodu 🙂 Smakuje podobnie do tradycyjnego sernika na zimno … więc Zaczynamy :
Składniki :
- 250-300 g kaszy jaglanej ugotowanej bezglutenowej
- 1 galaretka żółta bezglutenowa
- 1 galaretka czerwona bezglutenowa
- garść jagód lub innych mrożonych owoców
- 200 ml śmietanki 30 %
Wykonanie :
Galaretkę żółtą rozpuszczamy w jednej szklance wody i tak samo czerwoną galaretkę. Kaszę jaglaną ugotowaną blendujemy na jednolitą masę z chłodną galaretką żółtą. Wlewamy 200 ml kremówki i miksujemy do gładkiej konsystencji. Wylewamy do tortownicy o średnicy ok 18-20 cm. Chłodzimy w lodówce. Galaretkę czerwoną miksujemy z zamrożonymi owocami i wlewamy na masę jaglaną. Wszystko chłodzimy, najlepiej całą noc.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz